2013. november 17., vasárnap

Simán sült csirke


Most úgy teszek, mintha tegnap írtam volna utoljára. Miért, nem? :-)



Bobbi diétázik. Betársultam, úgy könnyebb. Neki egyszerűen fogynia kell, nekem némi fehérjét pótolni. Van egy kéthetes "kottánk", Bobbi csak fapados diétának hívja. Javarészt fehérje, minimális szénhidrát. Mindenféle mutánsa kering a neten, nem állítom, hogy nálunk van az eredeti sor, de azt igen, hogy betartva az előírásait, működik.
A vasárnapi "fapados" ebéd: grillcsirke. Köret nélkül. Grillezve sütni - eszköz hiányában - ugyan nem tudok szabványosan, de ropogós csirkét készíteni lehet. A lényeg most, a minél kevesebb zsír, a simán sült csirke így pont megteszi. 

Hozzávalók:
1 - 2 kg csirke, egyben, só, fűszerkeverék kedvedre, olívaolaj, méz
(kell még egy vékony falu tepsi, ráccsal, alufólia és legalább 2 órányi türelem)



Alaposan, bőséggel folyó, meleg vízzel megmosom a csirkét. Kívül és belül is. Leszedegetem a bőréről a tolldarabkákat. 
Papírszalvétával szárazra törlöm a csirkét, majd nagyon alaposan és bőségesen, kívül és belül is, besózom.

Nem a kedvenc elfoglaltságom a csirke előkészítése, az tény. Mindig eszembe jut egy millió évvel ezelőtt olvasott írás, miszerint a legyilkolt állatok utolsó perces rettegésének rezgésit átvesszük evés közben. Mondjuk nem ezért nem ettem állati eredetűt tízen évig. Ez olyan jesszonpepi, atyaég, mekkora baromság. Mennyi hasonló zagyvaságot lehet összeolvasni, és mennyi rémséget összeenni, másképpen. 

Bobbit teletömtem vitaminnal, mielőtt diétázni kezdett. Két hét bogyózás. Ajánlom, hogy ezt a fázist ne hagyd ki,mielőtt súlyt veszteni kezdenél. Főként kalciumot, magnéziumot, B és E vitaminokat tartalmazó készítményt jó választani. Most magamra is gondoltam, bár nekem nem kifejezetten fogynom kell, hanem pótolni. Pótolni magnéziumot, vasat, szelént és fehérjét. Pusztán ennivalóval sajna ezeket ma már szinte lehetetlen kellő mennyiségben begyűjteni. A magnézium hiány például elviselhetetlenné teszi az amúgy pusztán kalandnak, játéknak felfogandó, mindent egybevetve jól alakuló életedet. Izomgörcsök, folytonos fáradtság, végül az idegeid kontroll nélkül maradnak, szürkeség és pánik, rombolás-tombolás. Nem vagyok az a nagy vitaminfaló, de tényleg nem árt figyelni. Főleg ha éveken át hajlamos vagy túlzásba esni sportolás, nem rendesen evés terén, és hozzáadódik még egy-két idegedző élethelyzet, netán még beteg is leszel. Ennyi elég is lehet. A magnézium pár egyéb fontos összetevővel együtt eltűnik belőled. Aztán bánhatod a következményeket. Most nem győzök hálálkodni annak a dokinak, aki talán a huszonnegyedik órában erre szépen rádöbbentett. De te majd okosabb leszel.

Egy tálkában egy deci olívaolajat összekutyulok fűszerekkel. Kevés fekete bors, sok-sok szárított, őrölt zöldségekből álló őrleménnyel. Ezzel jó alaposan bekenem a csirkét, majd a rácsos tepsibe rakom. A rács alá megy egy kevés víz, az egészet betakarom alufóliával. A rács fontos. Aláfolyik, csurog, ömlik a felesleges víz, zsiradék. Ha nincs rács, párolt, tocsogós végeredmény lesz, hacsak nem öntözgeted tízpercenként a sütnivalódat. Beteszem a sütőbe, 200 fok, középmagasság, és most hagyom egy szűk órát bent.



Leveszem a fóliát, újabb fél órányit sütöm. Végül kiveszem a sütőből, leöntöm alóla óvatosan a levet, keveset azért hagyok. Egy bő evőkanál mézet összekeverek a léből vett ugyan annyival, ezzel alaposan átkenem a csirke felső részét. Visszadugom a sütőbe, és nagyon figyelek. Alig tíz perc, ropogós lesz. Kiveszem, átfordítom, így is lekenem a mézes kenőkével, újabb tíz perc. 


A méz miatt hagyd addig, amíg úgy néz ki, mintha megégetted volna. Picit túlbarnulni. Akkor jó. Tényleg.

Legközelebb bejglit és flódnit sütünk mutatóba, ha majd a diétának vége lesz. Ígérem már pár éve, ideje lesz receptbe foglalni. Azt szoktuk egyszer sütni Bobbival december elején, csak a gyakorlat kedvéért, aztán huszadika után nagyüzemi formában, tucatszám a rudakat, mert a kedvesek, barátok számítanak rá. Diós, mákos, gesztenyés és aszalt szilvás a sor, nagymamis és "nemnagyis" változatban. Remélem az idén lesz elég időm. Úgy legyen. 


A képek a Konyha-szigetek főzőiskolában készültek, ahol pár éve megmutattam, nálunk hogyan készül a bejgli.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése