2011. augusztus 6., szombat

Berta napi csokoládés desszertek: a bomba és a hab


Ha olvastál már bejegyzést ezen a blogon, találkoztál már egy-két utalással, ami Bobbi nagynénjére, Tütire, vagy Hugira vonatkozik. Nagynéni :). Ez olyan vicces, főleg ha tudod, Tüti inkább olyan pótnővérkéje az egyke Bobbinak. Meg lehet beszélni vele az Anyára (rám) nem tartozó titkokat, sőt össze is lehet vele szövetkezni, naná, hogy menza ügyben. Sütit rendelni, vagy valami nagyon kedvenc ételt, amiről köztudott, hogy nem öt perc alatt készül el.
Csokis, édességes bejegyzésénél biztosan találkozol a kis utalásokkal, példának okáért itt van a csokis tallér, a nagyon csokis kuglóf, a terrorgyanús lekváros palacsinta, vagy a bukta.
Tüti, aki az ajtón túl (a szomszéd garzonban lakik), rendes keresztelt nevén: Berta. Talán, ha egyszer szólítottam így, nem kicsit akadt ki rajta. Tőlem ezt így nem kérte. Régebben a legkisebb családtag jogán lett Tücsök, majd abból Tücsi, végül Bobbi nevezte át Tütinek, amikor még az "s", "cs" betűkkel nem nagyon barátkoztak. 

Reggel hiper sebességgel  kezdtem neki a névnapi csokis édességgyártásnak, igyekeztem elkészülni, mire felébred. Persze most, hogy nem kellett, a vége előtt kicsivel, felébredt. Ahogy elnéztem, fel sem fogta, hogy süti készül, és azt sem, csokiból. Hajnali tízes kábulat. Na ez van, ha valaki légi kísérőnek áll. Összevissza dolgozik, elmebeteg időpontokban kel, fekszik, néha azt sem tudja, hol van :) "Mikor jöttél?" "Háromkor." "Király." Aztán mondtam, hogy a bombát mindjárt eheti, a habra még várni kell. Azt hiszem, ettől felébredt...

A lépésről - lépésre képeket most hozzá kell gondolnod, nem készültem bejegyzésre. Elsősorban ez most Zsuzsinak lesz. Ő tudja, hogy melyiknek :)

Csokibomba, hozzávalók 2 mini sufflé formához:
8 dkg jobb minőségű, 60% -80% - os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 teáskanál kakaópor (nem a nyuszis), 8 dkg vaj, 2 - 4 evőkanál tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 3 kanál cukor, plusz némi zsiradék a formák kikenéséhez

A csokit  és a vajat gőz felett megolvasztom. Vigyázok, hogy semmi esetre ne érje a csokis edényt az alatta vízzel harmadig töltött edény, és ne is forrjon a víz. Ha túl meleg, a csoki összeugrik. Ha már folyik, hagyom picit hűlni. Keverőtálba öntöm, hozzáadom a tojások sárgáját, a fehéreket habbá verem. Adagolom a lisztet, a kakaóport,  a cukrot, a tejszínt, végül belekeverem a habot is. Robottal. Nem kell lazán keverni a habot, most ez nem lényeges. ha nincs nagy kedv, mehet a tojás egészbe is, csak attól kissé kemény lesz a végtermék. A cukrot lehet  visszafogni, kevesebbet tenni, ha ennyi csoki mellett számít ez :) A tejszín attól függ, mennyire legyen krémes. Ha kicsit, akkor két kanál, ha jobban, akkor négy legyen.

Alaposan kivajazott formákba töltöm a krémet. Nem szabad teleönteni, mert emelkednek a sütőben. Kétharmadig pont jó lesz. Ha a szufflé forma inkább széles, mint magas, érdemes a peremet egy csíknyi papírral megtoldani, túl ne emelkedjen.

220 - 230 fokra előmelegített sütőbe, középre, rácsra rakom a két kis formát, majd 8 percig sütöm őket. Tűvel ellenőrzöm, belül is rendben vannak-e. Ha csak öt percet kapnak, kint tésztahéjuk lesz, belül folyni fognak. Van aki így szereti, csokivulkánnak is hívják. Én nem. Tüti sem. Nekem úgy simán félkész süti, nyers lisztes valami. Én addig sütöm, amíg bent is szilárd, ragacsos, csokis állagú nem lesz. Ez 10-12 percet jelent.

Nagyon tömény, nagyon csokis. Senkit nem láttam még repetázni. Egy forma, egy főre több, 
mint elégséges. Bomba: egekbe robbantja a vércukor - és energia -, nem mellesleg a boldogság mérődet.

Csokoládé hab, hozzávalók négy (normál) főre:
10 dkg jobb minőségű, 60% -90%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 teáskanálnyi vaj, 4 evőkanál tejszín, 1 teáskanál habfixáló (elhagyható), 3 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 1 csapott evőkanál porcukor, ha szereted: bármilyen édes likőrből egy evőkanálnyi: például mandula,vagy  narancs

A csokit a bombához hasonlóan megolvasztom a kevéske vajjal együtt. Hagyom langyosra hűlni. Addig a tojások sárgáját a cukorral habosítom, a fehéreket kemény habbá verem. A tejszínt is habosítom, a kézi habkanállal, enyhén levegőztetem. Lehet hozzá adni fixálót is, de nem kötelező, ha nincs, nem érdekes. A langyos csokihoz adom a sárgát, fehéret, végül a tejszínt. Mindegyikkel összeforgatom, keverem. Kap egy kevés alkoholt is, tényleg keveset.

Tálkákba öntöm, majd egy éjszakára, vagy reggeltől - estig a hűtőbe teszem. 


Most is így terveztem. Gondoltam reggelinek lesz a bomba, aztán egyszer csak, valamikor késő délután a hab. Tüti nem így tervezte. Egy tálkát "megbontott", ott helyben. Rákente a bombára a habot. Oh yeah! 

Egy hónap múlva kerek számú szülinapja lesz. Klinikai eset, de nagyjából a karácsonyi bejgli óta beszéljük, hogy milyen nagyon csokis tortát kéne majd sütnöm, ami felülírja a tavalyit, mármint hozzáadott csoki mennyiségben. Majd kiposztolom, szerintem. Szerintem kiposztolom. Oh yeah.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése