2011. június 18., szombat

A török hatás: vöröslencse leves mentával


Tegye fel a kezét, aki még nem evett a Szerájban! Azoknak csak ajánlani tudom. Talán az egyetlen gyorsnak nevezett étterem, ahová szívesen bemegyek, hovatovább még eszem is. Jóízűen. A vöröslencse leves tőlük került fel a menza-menü toplistára. 
A menzán készített nem teljesen olyan, mint a Szerájban tálcára kért változat, de az idők alatt talán sikerült kifejlesztenem a majdnem ugyan azt. 
Már most szólnék, hogy ha teheted, ne a hiperben vedd meg hozzá az alapanyagot. Szinte minden piacon, csarnokban van már a százforintos és a házi tejárus mellett egy török fűszereket is árusító üzlet. Ott szerezd be. Receptet is kaphatsz hozzá, kérdezd meg a boltost. A mi árusunk például két mosoly között felhomályosította a leveshez való arbat-ért szalasztott Férjet, hogy a szó azt jelenti: fűszer, de ha mondja, mit akar készíteni, segít a választásban....Azt hiszem, a törökös főzéshez autentikus forrást találtunk. Az egyik forrást. Mert ahány ház, a törökök részéről is annyi szokás. Ki így, ki úgy készíti. Ez is derengeni kezdett az idők alatt. A téli és a nyári változat sem ugyan az. Télen a fűszer szárított, nyáron friss a hozzávaló.


Vörös lencseleves, hozzávalók:
30 dkg vörös lencse, 2 közepes fej főzőhagyma (vagy vöröshagyma), 3 közepes sárgarépa, 1 közepes gyökérpetrezselyem (azaz fehérrépa), 6-10 friss mentalevél, friss petrezselyem levél, friss zellerlevél (vagy szárított változatok), 1 bő evőkanál őrölt török kömény (vagy római, de semmi esetre sem a hazai), 1 citrom leve, 3-4 evőkanál őrölt török fűszerpaprika (vagy helyette hazai piros és kevés durvára őrölt chili keveréke, arányait tekintve: ahogy a csípőset tolerálod), 1 dl olíva olaj, só

Nekem ebből a mennyiségből 4 liter leves készült. Ha sűrűbbre hagyod, kevesebb lesz, de ennél jobban ne vizezd fel, ha lehet kérnem.

Első feladatként megküzdök a zöldséggel. Felaprítom a főzőhagymát. Nyáron nagyobb öröm még főzni is, a friss hagymának a szárát is karikázhatom. Vékonyan meghámozom a zöldséget, majd a nagyobb lukon át lereszelem. A zöld leveleket is felaprítom. Ciki, nem ciki, nálam ettől a művelettől sárga répadarabkák lepik el a pultot, a padlót, és még a szekrényajtóra is jut. 

A lencsét alaposan átmosom.

Egy nagyjából  6 literes edényben, ujjnyi vastagságig öntöm az olajat, melegítem, a hagymát üvegesre pirítom. Belezuppantom a reszelt zöldséget, átkavargatom, majd rakom a lényeget, a lencsét is. Addig kavargatom, forgatom, amíg a lencseszemek pattogni nem kezdenek. Rászórom az őrölt köményt, átkavarom, egy csapott evőkanál sót is hozzáadok, majd felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Amikor habosodni kezd, öntök hozzá annyi vizet, amennyivel duplájára nő a térfogat. Átforralom, majd lassúra veszem a meleget, lefedem, éppen csak bugyogni hagyom, úgy párolom. Addig főzöm, amíg a lencse és a zöldség eggyé válik. Ha nincs türelmed egy órát várni, a fele időnél a már megpuhult zöldségeket a botmixerrel kissé összezúzhatod. 

Egy órát hagyom fedő alatt főni a levest, majd egy citromnyi levet is hozzáadok. Egy kisebb lábosban felforrósítok egy ujjnyi olajat, majd lehúzom a melegről, hozzáadom az őrölt paprikát, visszateszem a melegre, kavargatás közben felöntöm annyi vízzel, hogy sűrű, szószjellegű mártást kapjak. Ráöntöm a levesre a paprikás szószt, majd lehúzom a főzőedényt a melegről, végül néhány percet állni hagyom. Kiszedni úgy szoktuk, hogy az edény aljáig merítjük a kanalat, a sűrű lencsepéptől a tetején úszó paprikáig haladunk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése