2011. május 5., csütörtök

Kuglófok: változatok 1.0 -tól a 3.0 -ig



A kuglóf az , ami első sütős sikerélményemet adta. 
A kuglóf az, amit az összes óvodai, majd iskolai ünnepre vittünk. 
A kuglóf az, amit még esküvőre is sütöttem. 
A kuglóf az, amit akkor sütök, ha vendég jön, és nincs idő „komolyabb” édességre. 
A kuglóf az, amit akkor sütök, ha nagyon rossz kedvem van, és tudom, csak és kizárólag akkor lesz nekem jobb, ha kuglófot ehetek.  


Verzió: 1.0  - túrós és/vagy mazsolás kuglóf

Van az alapkuglóf, amit nálunk mazsola helyett túróval illik készíteni. Mazsola szórása a süteménybe, na az itt szigorúan tilos. Én engedném, nekem kedvemre való, de Bobbi egyenesen utálja. Szerintem hetente  egyszer ezt megbeszéljük, én próbálkozom, ő kikéri magának. „Nem tudom megérteni, mit nem lehet szeretni a mazsolán.„ „Mit nem lehet azon érteni, utálom és kész.” „Ha tennék bele, és kiszedegetnéd?” „Pfff.” Ja, és Hugi légikísér időnként Dublinba. Olyankor lerámolja az ír hipert a szálloda mellett. Akart nekem hozni aszalt szilvát, de „benézte”. Van egy kiló zsugorcsomagolt mazsolám. Vélhetően a joghurtomba fogja végezni.  

1.0 -ás hozzávalók:
½ kg liszt
20 dkg margarin
20 dkg cukor
4 tojás
1 – 1,5 dl tej
1 tasaknyi vaníliás cukor
20-30 dkg túró
és/vagy 20-30 dkg mazsola
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 tasak sütőpor
1 késhegynyi só
porcukor a szóráshoz

A formámat alaposan kikenem margarinnal. Minden kicsi résbe, mintába juttatok, addig kenegetem, amíg minden négyzetmilliméterre jutott. Ha ezt elnagyolnám, nem tudnám egészben kiborítani a kész kuglófomat a formából. Ez esetben én borulnék ki, ezt előre tudom.

A margarint belereszelem a reszelőm nagyobb lukán át a keverőtálamba, majd a cukorral addig robotolom, amíg habos nem lesz. Akkor egyenként belekavarom a tojásokat. Mindegyiknél külön megy a robot, úgy fél percet. Teszem a sót, majd ha van kedvem, a vaníliás cukrot, aminek mikéntjéről itt, lefelé görgetve olvashatsz. Adagolva beleszitálom a lisztet, majd a sütőport, végül fellazítom egy deci tejjel. Most a túrót egy másik tálban kissé szétzúzom,  majd belekeverem a tésztába. Végül jön a citrom héja és leve.
Ha úgy érzem, túl sűrű a tészta, feltapad a robot karjára, hozzáadom a maradék tejet. Ha mazsolát is tennél, most kavard hozzá, de előtte forrázd le vízzel a szemeket. Belekanalazom a formába a tésztát, kissé rázogatom, hogy egyenletesen terüljön. Előmelegített, 180 fokos sütőbe rakom, és középen, egy egész órát sülni hagyom. Tűpróbázom, ha nem ragad, kiveszem. Egy nagyobb, lapos tálra borítom, fejjel lefelé a formát, majd várok legalább 5 percet. Itt dől el, ki borul ki :) Hagyom kicsit langyosodni, aztán megszórom egy kevés porcukorral. Lekvárt eszünk hozzá. Vagy nem. Mikor hogy.


Verzió 2.0, 3.0 : kakaós változatok

2.0: Márványos, kakaós kuglóf
Van a csokis aljú barátunk. Róla már említést tettem a Tüti mosolyánál,  a kakaós tallérnál. Ő is alaptipus, rosszkedv ellen. További előnye, hogy nincs mazsolás évődés. DE!: a kakaós alját nem szabad eltúlozni, mert ragacsos lesz a végeredmény.  Meg kell maradni az egyharmados aránynál, és szigorkodni a csokitolvajokkal: törvénybe iktatni, hogy a kakaós alj letörögetése, lopkodása erőteljes ejnyézést von maga után.

2.0-ás hozzávalók:
38 dkg liszt
30 dkg margarin
20 + 4 dkg cukor
1 tasaknyi vaníliás cukor
5 tojás
1 késhegynyi
4 teáskanál sütőpor
kb. 1 dl tej
3 evőkanál kakaópor (nem a nyuszis)

A túrókuglófhoz hasonlóan keverem a margarint, a cukrot, majd  egyenként a tojásokat, a sót. Adagolva szórom a lisztet, a sütőport. A masszát 3-4 evőkanálnyi tejjel lazítom.
Egy másik edénybe összekeverem a kakaóport a kisebb adag cukorral, majd rákanalazok 3 evőkanál tejet. Alaposan kikeverem, ha nem áll össze, még egy kis tejet teszek.
A kuglóf tésztából, nagyjából a kétharmad részt belekanalazom a jól kikent formába. Ha nem tudod szemre, mérd le a tállal együtt a keverékedet, és a mérlegen hagyva szedj el belőle. A maradék tésztához hozzáadom a kakaós keveréket, majd rálapátolom a sima tésztára. Veszek egy villát, és körbe megyek a formán: itt és ott alányúlkálok a kakaós résznek, és felszínre emelem kissé a sima részt. Ettől lesz a kész kuglóf márványos. Egy órát, 180 fokom sütöm, majd teszek róla, hogy kiboruljon.
 

3.0: Nagyon csokis kuglóf

Ezt a típust ki kellett ötlenem, mert a kakaós aljrablók a törvénykezések ellenére túlkaptak rajtam. Azt már próbáltam, hogy a 2.0 alapján emelgetem az arányokat, a kakaós rész javára. Nem ment át a teszten az a kísérlet. Ez a nagyon csokis változat igen. 

3.0- ás hozzávalók:
minden, ami a 2.0-ás, kakaós kuglófhoz kell,
plusz 10-12 dkg olvasztott, minimum 65%-os étcsokoládé.

A kakaós kuglóf alaptésztáját elkészítem. Külön tálakban, hatodnyi tészta részhez teszem a kakaós-tejes keveréket, hatodnyi részt „fehéren” hagyok. A maradék „fehér” tésztában elkavargatom a gőz felett olvasztott csokoládét. Kezdem a formába a rétegzést: elsőként megy a csokis tészta, arra rákanalazom a „fehéren” hagyott részt, kissé a villával itt és ott összeforgatom. Végül ráegyengetem a csokoládéval dúsított tésztát is. Egy órát sütöm, az előmelegített 180 fokos sütőben.


2 megjegyzés:

  1. A rétegzés leírása nem egyértelmű. Megtennéd, hogy pontosítod? Mert nem világos, hogy a kakaós tészta melyik réteg lesz? A kép alapján úgy tűnik, hogy először megy a csokis tészta, majd a fehér és a kakaós. De a leírás szerint a végére is a csokis megy...?!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Unknown!
    A kuglóf formát "fejjel" lefelé töltöd meg. Így elsőként megy a "fehér", majd a csokis tészta. Amikor kisütötted, kiborítod egy tálra. Így lesz a "felső" réteg a fehér, az alsó a csokis.

    VálaszTörlés