2011. április 11., hétfő

Gyurmamánia, avagy a lepényben sült hal, krumpli - és répapürével



 Akármennyit főzök, időnként előfordul még, hogy a legegyszerűbb művelet is kifog rajtam. Ilyenkor puffogok, dühöngök, rosszabb esetben anyázok is.  Nagyon rég volt, hogy a kukában landolt az ebédnek szánt ennivaló, de olyan, hogy nem „adta ki”, amit elképzeltem, na olyan van.  A fagyasztott tengeri halfilé például rendszeresen kifog rajtam, ha azt veszem ki a mélyből, akkor panírozni, bundázni szoktam, a morzsás takaró elfedi a bajokat. Igen ám, csak a panírozás nem tartozik a kedvenc konyhai műveleteim közé, azt  leginkább akkor csinálom, ha Bobbi itthon van, és ráér segíteni. Nagyon ügyesen paníroz, és nem nyafog közben. Éppen a vasárnapi ebédet készítettem, Bobbi tanult, de legalább is csendben elkülönült a lányszobába. Gondoltam gyors ebéd lesz, délután csavarogni akartunk. Csak lesütök néhány halszeletet, és pürékkel tálalom. Kivettem a halat, kiolvasztottam, befűszereztem, kezdem lesütni. Nos. Én nem tudom, a nagyok hogy csinálják, de amikor fordítanám a serpenyőben a szeletet, azonnal kettészakad. Amikor már a harmadik párosból is hat félszelet lett, csendben kezdtem magamban puffogni. Akkor ennyit a gyors ebédről, ezt én így nem eszem meg, hogy néz ez ki, milyen hal ez? Lepényhal volt. Lepény, az lett a megoldása, és a vége az egyszerű ebédkészítésnek: lepénnyel takartam a szétesésre hajlamos mirelit halat.  A krumpli mellé villámgyorsan készült egy kis répapüré is, hogy legyen valami mártásféle is az immáron nem annyira egyszerű fogáshoz.

Amit be kell szerezned, 4-6 éhes szájjal számolva:
kb. 1 kg fagyasztott tengeri halfilé, vagy lazachús, vagy csirke, esetleg pulykamell, olaj, vagy vaj a sütéshez
fűszerek, citrom.

A lepény tésztájához:
40 dkg sima liszt, 15 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 doboz tejföl, vagy natúr joghurt, ½ teáskanál szódabikarbóna, só

A haltöltelékhez még:
15 – 20 dkg reszelhető sajt, és némi pesztó

A köretekhez:
kb. 2 kg burgonya, kb. 2 dl tej, 5 dkg vaj, vagy margarin, 5-6 db közepes sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, kb. 1 dl tejszín, só, őrölt fekete bors, esetleg őrölt szerecsendió

Sütőpapírt, ugye tartasz otthon?

A töltelék:
A halat kiveszem a mélyhűtőből, és hagyom, hogy magától kiolvadjon. Ez nagyjából 2-3 óra. Az én halacskáim kiolvadtak, így óvatosan kinyomkodom a vizet a szeletekből, és besózom, megfűszerezem. A fűszer most halakra szánt keverék, de jó a borsozás, zöldfűszerezés, ahogy kedved adja.  Meghámozom és felszeletelem a zöldséget, a krumplit apró kockákra vágom, mosom, edénybe teszem, sózom a főzővizet, és így hagyom.  A répát is előkészítettem, hámozom, karikára vágom. A hagymát is készítsd elő, vágd félbe, és lazán szeleteld fel. Jobb, ha előkészülsz, mert később a lepénnyel fogod tölteni az időt. Veszem a lapos teflon serpenyőt, öntök bele egy kevés olajat, éppen annyit, hogy elterüljön, beleteszek úgy evőkanálnyi vajat. Melegítem, majd beleteszek két nagyobb szelet halat, lepirítom. Naná, hogy fordításnál szétesik, de töltelék lesz, úgyhogy nem számít. A zsiradékot mindig kicsit pótolom, annyit, hogy ne tapadjon a serpenyő. Amikor az összes szelet lepirult, rájuk csavarok egy kis citromlevet, módjával, csepegtetem. A hal szereti a citromot, én viszont nem rajongom, ha túl savas lesz az ebéd.


A lepény:
A hallal megvagyok, most jöhet a lepény. Bekapcsolom a sütőt, 200 fokra állítom, ez gázosnál a jó közepes fokozat. A lisztet egy mélyebb keverőtálba teszem, bármiben készítheted, a lényeg, hogy a kezed kényelmesen hozzáférjen a tésztához. A reszelő nagyobb lyukú részén ráreszelem a margarint. Reszelni azért kell, hogy könnyebben tudjam gyúrni a tésztát. A margarin lehet picit kevesebb, kicsit több, 4-5 dkg eltérés nem gond. Ráütök egy tojást, beleszórom a szódabikarbónát, beleöntöm a tejfölt, kap egy teáskanálnyi sót is. Van egy bontott pohár tejföl a hűtőben, egy deci lehet, majd időközben joghurttal lazítok, ha neked csak az egyik van, ne menj a sarki éjjel nappaliba, bármelyik tejtermék megteszi.
Elkezdem gyúrni a tésztát, csak annyi plusz joghurtot kap, hogy gyúrható, de nem lágy állagot kapjak. Kicsit nehéz elképzelni az elején, hogy összeáll, de össze fog, úgyhogy ne lazítsd az elején a gyurmádat, bízz a kézmelegtől olvadó margarinban. Veszem a deszkát, lisztezem. Ha nincs deszka, jó a konyhapult is, bár ha ilyen étkeket tervezel készíteni, nem árt beszerezni a falapot. Kettéveszem a tésztát, két cipót formálok. Az elsőt kinyújtom, beleképzelem a halformát, széltében úgy húsz centi, hosszában nagyjából a háromszorosa.  Vastagságra jó centi, nem nyújtom túl vékonyra. (A saját magad érdekében most vedd elő a sütőlapot, vagy a legnagyobb lapos tepsit, szabd bele a sütőpapírt, és a méretet nézd össze a pite hosszával. Nem baj, ha csak keresztben fog elférni, de az enyém akkora lett, hogy kackiásan felhajtottam a farkincáját, hogy rá tudjam hajtani a sütő ajtaját., akkora halat fogtam.)

Most szépen rápakolom a lesütött halszeleteket, minden oldalon hagyva bőven helyet a tésztán. Egy teáskanállal, úgy négy ott adagocska zöld pesztót is rakok, majd ráreszelem a sajtot, és megöntözöm az olajos lével, amiben a halat sütöttem. A pesztó nem lényeges, de jobb lesz az íze, a sajt az a típus, amit szeretsz, nálunk az edámi a nyerő. Kicsit félrehúzom a deszkán a fél lepényt, kinyújtom a másik cipót, nagyjából hasonló méretre, mint az elsőt. Óvatosan ráemelem a halas feltétre a takarót. Most kiabálok, hogy Bobbi, gyere gyurmázni! Ha van gyerek a közelben, ne hagyd ki a mókából, ha nincs, akkor Te leszel most az. Nálunk ez úgy van, hogy a deszkának van egy kreatív lapja, meg egy konyhai. A kreatív oldalon tanult Bobbi só-liszt gyurmázni, és mivel festeni is szeret, szép színes az az oldal. A másik fele patyolat, azon készül azóta is az ennivaló. Állunk ketten a tészta felett, én az éles késsel haladok a tészta szélén, Bobbi nézi bele a halformát, előmutatja az irányt. Uszony, aztán oldalak, aztán úszók, aztán fej, majd vissza. Kialakult a halforma, alaposan lenyomkodom a széleket, hogy sütés közben még véletlenül se váljanak ketté a lapok. A leeső tésztadarabokból most lapos kis pikkelyeket gyurmázunk, megkenem a tészta tetejét tojássárgával, és elkezdjük rakosgatni a darabokat, picit rányomkodjuk, újra megkenem a tészta tetejét, nem túl vastagon, mert a sok tojáslé gyorsan barnul, kint megég, bent nyers marad a tészta. Végül hagyom Bobbit alkotni, lesz a halnak borsból szeme,  a késsel szépen mintázott uszonyai, és végül a tészta végéből kialakul a nagy halszáj is. 

Marad egy darabka tészta, abból lesz egy szívecske. Most jön a mutatványok mutatványa. A jókora halat át kell segíteni a sütőlemezre. Nem egyszerű, azért sem szabad túlnyújtani, mert könnyen kiszakad. Én úgy csinálom, hogy fogom a tepsibe szánt, méretes papírt, és lassan, mindig csak egy-egy rövid szakaszt emelgetve a halacska alá csúsztatom, majd a papírral együtt, ketten átemeljük a tepsire a sütnivalót. Egyedül is meg tudod oldani, csak ne kapkodj, lassan dolgozz, a konyhában kell a nyugalom. Betolom a sütő közepére a tésztát, most úgy legalább 40 percet sülni fog.


A köretek:
Most elkezdem főzni a krumplit, és megdicsérem magam, hogy nem hagytam a pucolást a végére. Egy mélyebb serpenyőben egy kis olajat melegítek, nekem ez egy olyan mű wok edény, teflon bevonattal. Ha nincs ilyen, bármilyen főzőedény jó lesz.  Rádobom az olajra a hagymát, megsózom, kap egy kis borsot, és párolom, majd megy bele a felvágott répa, arra pedig érzéssel egy fél teáskanál őrölt szerecsendió, és még só.  Kavarom, forgatom, és amikor már kezd tapadni a zöldség, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzöm, párolom, amíg szét nem tudom nyomni egy villával, közben pótolgatom az elfőtt vizet. Az időközben megfőtt krumplit szétnyomkodom, beleteszem a vajat, és a felmelegített tejet, majd a robottal pürét csinálok. Ha nincs robot, fakanállal is keverheted. A szétfőtt répába belenyomkodom a robot mixerbotját. Csapkod, úgyhogy én ezt úgy csinálom, hogy a mixerbotot az edény aljáig engedem, és akkor kapcsolom be, kikapcsolom, megint beleengedem egy darabosabb résznél, megint bekapcsolom. Ha forgó állapottal közelítesz, lehet, még a plafonra is jut, így csak a csempét kell lemosni. Most mosd le, ha rászárad, kapargathatod. Nem pépesítem teljesen, imitt-amott marad egy két felismerhető darab. Ha nincs mixer, akkor villával is szét lehet nyomkodni, törni, az is megteszi. Amikor megvan, felöntöm egy deci tejszínnel, és annyi vizet kap, hogy ne legyen túl híg. Egyet forr, és leveszem a lapról.  Közben letelt a halnak adott nagyjából 40 perc, szépen megpirult a tészta, de a biztonság kedvéért megszúrom, és óvatosan meg is tolom a fakanalam végével, ha csúszik a papíron, jó. Ha nem csúszik, vagy nyersebb az alja, akkor tedd le a sütő alsó rácskiosztásához, és adj még neki 5-8 percet. Kiveszem, hagyom legalább 5 percet pihenni, majd szeletelek belőle a köret mellé. 


Amikor teljesen kihűlt, akkor könnyebb szeletelni, és hidegen, akár másnap, a hűtőből kivéve is jó. Három napnál tovább ne hagyd, a hal alattomos már ilyenkor, könnyen megromlik, még hűtve is. Ha nem szereted a halat, csináld csirkéből, pulyából a tölteléket, az is nagyon finom. Lényeg, hogy ne tedd bele nyersen a húst, nem fog megsülni a tésztában, ez ezer százalékig biztos. 


Bobbi szerint ahhoz lehetne csirke alakú a tészta. Eszembe is jut, hogy van, egy kedves kis ajándék, amit Bobbi készített, Kriszta tanító nénivel, úgy 5 éve, az jó lesz mintának. Legközelebb kipróbáljuk. Talán akkor, ha majd nem szeretnék gyors ebédet, és lesz kedvünk tenyérnyi tyúkokat vagdosni a tésztából. A minta megvan hozzá, megmutatom, itt a kreatív oldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése